W sobotę w Ogrodzie Dendrologicznym w Przelewicach odbył się konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Udział w wydarzeniu wzięli państwo Aneta i Stanisław Dobropolscy z Dębna, których produkty zostały nagrodzone.
Konkurs regionalny organizowany jest przez Urząd Marszałkowski w Szczecinie. Wojewódzki finał odbył się 26 sierpnia br. w Ogrodach Przelewice - Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Chleb dębnowski, który powstaje w piekarni Anioła państwa Dobropolskich w Dębnie został nagrodzony 1 miejscem w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
Natomiast Zakwas buraczany z Dębna otrzymał nominację do nagrody honorowej ogólnopolskiej „Perły 2023”. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 30 września br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Gratulujemy i życzymy powodzenia.