Regionalny produkt z Dębna, wytwarzany od ponad 100 lat tymi samymi metodami, wyróżniający się jakością i smakiem został doceniony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżową nagrodę – Perłę 2023 – odebrali państwo Aneta i Stanisław Dobropolscy w miniony weekend, podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów”.
Zakwas buraczany z Dębna, nagrodzony podczas targów w Poznaniu, jest znany i cenione przez smakoszy, mieszkańców nie tylko województwa zachodniopomorskiego. Nominacje do tytułu „Perły 2023” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Państwo Dobropolscy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.
- Zakwas buraczany z Dębna jest doskonały produktem promocyjnym naszą gminę. Często stanowi prezent dla naszych przyjaciół z miast partnerskich. Myślę, że pani Aneta produkując zakwas zrobiła coś dużo więcej, niż stworzenie produktu regionalnego. Poruszyła bardzo istotny temat o zdrowotności spożywania zakwasu. Wiele osób samodzielnie zaczęło wytwarzać ten produkt, wiedząc jaki ma dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu – mówi burmistrz Dębna, Grzegorz Kulbicki. – Gratulujemy Państwu Anecie i Stanisławowi Dobropolskich. Jesteśmy dumni i dziękujemy, że zawsze możemy na was liczyć – dodaje.
Statuetki Perły 2023 podczas gali finałowej krajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” otrzymało w tym roku sześć produktów z województwa zachodniopomorskiego:
- Miód chabrowy – Elżbieta i Zygmunt Świnoga Pasieka „Pszczeli raj”
- Miód drahimski gryczany – Grzegorz Fujarski ,,Pasieka Fujarskich”
- Domysłowskie maślaczki – Waldemar Borecki
- Zakwas buraczany z Dębna – Aneta i Stanisław Dobropolscy
- Miód pitny trójniak dębowy – Łukasz Kołosowski Miody Puszczy Barlineckiej
- Paszteciki gwdowskie – Danuta Szlaz
Targi „Smaki Regionów 2023” odbyły się w dniach 29 września – 1 października w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Wydział Planowania i Rozwoju