Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Data publikacji: 08 lip 2024

Zachęcamy lokalnych wytwórców, Koła Gospodyń Wiejskich do zgłoszenia do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”?”. Do 8 sierpnia 2024 r. jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem wytwarzanego lokalnie specjału.

Wiedza o regionach na talerzu

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją, którego głównym celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.

Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,  Urzędy Marszałkowskie, Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP.

– Konkurs jest ogromną skarbnicą wiedzy o regionach opowiedzianą przepisami i smakami przywiezionymi z różnych stron świata. Dzięki państwa zgłoszeniom co roku odkrywamy bogactwo kulinarne Pomorza Zachodniego. Serdecznie zapraszam do uczestnictwa i promowania tego, co lokalne, wytwarzane tradycyjnymi i rzemieślniczymi metodami, często w małej skali, ale z ogromnym zaangażowaniem i pasją – mówi Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Jak pokazuje praktyka, często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Kiedy poznamy zwycięzców?

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 31 sierpnia 2024 r. w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.

Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii oraz wyróżnienia (po 2 produkty w każdej kategorii).

W zeszłym roku wyróżniony został chleb dębnowski Anety i Stanisława Dobropolskich.

„Perła” w kulinarnym zasięgu

Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu.

Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 28 września 2024 r. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Nabór zgłoszeń do 8 sierpnia 2024r. Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać na adres: Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach Barzkowice 2, 73-134 Barzkowice,  z dopiskiem: konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” lub pocztą elektroniczną na adres e-mail: row@zodr.pl

Dokumentacja konkursowa  oraz dane kontaktowe dostępne są na stronie internetowej: https://zodr.pl/zinet/konkurs-pn-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-2024/

Plakat na zdjęciu makowiec i informacje o konkursie. Pełna treść w informacji