Chleb dębnowski nagrodzony Perłą w konkursie Smaki Regionów

Data publikacji: 03 paź 2024

Regionalny produkt z Dębna, wytwarzany przez Anetę i Stanisława Dobropolskich został doceniony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżową nagrodę – Perłę 2024 laureatom wręczono 28 września, podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Chleb debnowski to kolejny produkt regionalny państwa Dobropolskich, który wyróżniony został Perłą. W zeszłym roku nagrodę zdobył Zakwas buraczany z Dębna.

Chleb powstaje według rodzinnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Chleb przygotowywany na bazie mąki pszennej i żytniej. Tak jak dawniej zakwas przygotowywany jest w rodzinnej, glinianej makutrze. Sam wypiek chleba odbywa się w zachowanych do dziś poniemieckich piecach chlebowych opalanych drewnem, pochodzących z 1919 r. Chleb dębnowski jest dostępny w sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie „Stodoła Anioła". Promuje także Gminę Dębno, na wydarzeniach kulinarnych związanych z tradycyjną żywnością.

Stoisko z chlebem dębnowskim Małżeństwo Dobropolskich stoją. w rekach kobieta trzyma wyróżnienie

Nominacja do tytułu „Perły 2024” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Państwo Dobropolscy zaprezentowali się podczas Dożynek Wojewódzkich w Przelewicach.

Statuetki Perły 2024 podczas gali finałowej krajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” otrzymało w tym roku 5 produktów z województwa zachodniopomorskiego:

  1. Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer.
  2. Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz Koło Gospodyń Dargobądz.
  3. Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy Miody Puszczy Barlineckiej Miody Puszczy Barlineckiej.
  4. Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy Zakwas buraczany z Dębna Zakwas buraczany z Dębna.
  5. Piwa połczyńskie – Browar Połczyn-Zdrój Browar Połczyn-Zdrój.

Emilia Jenda
Wydział Planowania i Rozwoju