Lokal Jadłodzielni 28 stycznia 2020 r. otwarto Jadłodzielnię w Dębnie. Przedsięwzięcie powstało z inicjatywy Anatola Wierzchowskiego z Dębnowskiej Rady Seniorów. Władze miasta wsparły pomysł przekazując nieodpłatnie lokal i wspólne poszukiwanie wolontariuszy.

Jadłodzielnia mieści się przy ulicy Słowackiego 50 (na wprost skrzyżowania z ulicą Piłsudskiego). Gmina Dębno przekazała lokal bezpłatnie i sfinansowała jego remont.

Zapraszamy we wtorek, środę, czwartek, piątek i sobotę od godz. 9.00 do 10.00.

Udostępniamy przestrzeń, w której każdy może podzielić się jedzeniem z każdym.

Śmiało, weź na co masz ochotę!

Możesz bezpłatnie poczęstować się jedzeniem!          

Możesz przynieść tu żywność, której nie dasz rady zagospodarować.         

Dzieląc się lub częstując produktami zapobiegasz marnowaniu jedzenia.

Jakie produkty można przynosić do Jadłodzielni:

  • Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
  • Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości - „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia- „należy spożyć do”.
  • Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
  • Wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.
  • Sery, jogurty, twarogi.

„Najlepiej spożyć do”
Pamiętaj, że data minimalnej trwałości oznaczona jest określeniem „najlepiej spożyć do”. Po upłynięciu wskazanego terminu żywność jest nadal bezpieczna dla konsumenta, pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie nie jest naruszone.
Termin przydatności do spożycia, poprzedzony określeniem „należy spożyć do” wskazuje do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia.

Jakich produktów nie należy przynosić do Jadłodzielni:

  • Żadnego rodzaju surowego mięsa.
  • Produktów z niepasteryzowanego, „surowego” mleka.
  • Potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
  • Produktów napoczętych, np. otwartych puszek.
  • Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min.
  • Produkty, które przekroczyły termin przydatności do spożycia- „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”).
  • Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka.
  • Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
  • Alkoholu.

Jeśli masz wątpliwości, czy produkt nadaje się do spożycia, nie zostawiaj go w Jadłodzielni.

Jedz, dziel się i częstuj! I nie marnuj jedzenia!

Pamiętaj! Korzystasz z produktów na własną odpowiedzialność. Oceń produkty za pomocą węchu, smaku, informacji na opakowaniu.

Kontakt:
www.facebook.com/Jadłodzielnia Dębno
e-mail: jadłodzielniadebno@gmail.com.

Plakat jadłodzielnia. Pełna treść w informacji